Dietní systém a zásady při stravování nemocných

1. dubna 2015 v 22:54 |  OŠETŘOVATELSTVÍ

- přijímání potravy a tekutin je nezbytnou součástí lidské existence
- v potravě mají být zastoupeny všechny složky potřebné pro: stavku tkání, dodávání energie, zvýšení odolnosti organismu


  • bílkoviny - stavební látka
  • tuky - energetická funkce, funkce stavební
  • sacharidy - základní zdroj energie
  • enzymy - urychlují biochemické reakce, ochranná funkce
  • vitaminy - ochranná funkce

DIETNÍ SYSTÉM
,
0 Tekutá - po operacích v ústech, na rávicím ústrojí, při těžkých stavech či otravách

0S Čajová - pouze po lžičkách, pokud pacient nesmí přijímat potravu

1 Kašovitá - operace na trávicím ústrojí, vředová choroba

1S Tekutá - výživné tekutiny, nemůže-li pacient přijímat tuhou stravu

2 Šetřící - po operacích trávicího systéme, při horečnatých onemocnění, onemocnění žlučníku, pankreatu, onemocnění srdce a cév (IM)

3 Racionální (základní) - normální strava

4S omezením tuků - u onemocnění žlučníku, při žloutence, onemocnění pankreatu

4S S přísným omezením tuků - akutní zánět žlučníku, infekční žloutenka, onemocnění pankreatu

5 Bílkovinná, bezzbytková - průjmy, onemocnění tlustého střeva

6 Nízkobílkovinná - onemocnění ledvin

7 Nízkocholesterová - arterioskleróza

8 Redukční - při nadměrné hmotnosti

9 Diabetická - při cukrovce

9S Diabetická šetřící - cukrovka provázena onemocněním GIT

9SN Diabetická šetřící, neslaná - cukrovka se zvýšeným TK

10 Neslaná, šetřící - onemocnění srdce a cév s otoky, onemocnění jater s otoky

11 Výživná - pro zvyšování tělesné síly

12 Strava batolat - pro děti od 1,5 - 3 let

13 Strava větších dětí - pro děti od 4 -15 let

Speciální diety
KH Kaše a haše - pokud pacient nemůže přijímat tuhou stravu

VGT Vegetariánská - nemocní, kteří nejedí maso

P I Pankreatická bez masa - při akutních onemocnění žlučníku, jater, slinivky

P II Pankreatická s masem - při akutních onemocnění žlučníku, jater, slinivky


Bilanční záznam = příjem a výdej tekutin

BMI - hmotnost / výška (kg / m2)

Kategorie
BMI
Zdravotní rizika
Těžká podvýživa
<16,5
vysoká
Podváha
16,5 - 18,5
vysoká
Normální váha
18,5 - 24,9
minimální
Nadváha
25 - 29,9
lehce vyšší
Obezita I. st. (mírná)
30 - 34,9
zvýšená
Obezita II. st. (střední)
35 - 39,9
vysoká
Obezita III. st. (těžká)
> 40
velmi vysoká

Faktory ovlivňující výživu
  1. Biologické faktory
- funkce trávicího systému (narušená činnost orgánu GIT a žláz na ni napojených)
- věk (energetická potřeba v dětství, dospívánín, dospělosti, stáří)
- pohlaví
- zdravotní stav (onemocnění dutiny ústní, stav chrupu, onemocnění GIT, narušení činnosti GIT)
  1. Psychické faktory
- emoce (stres - nepřijímáme jídlo, přejídáme se)
- typ osobnosti
- psychosomatické stavy (anorexie, bulimie)
  1. Sociální faktory
- kulturní zvyky, obyčeje
- víra (muslimové nejedí vepřové, židé nejedí hovězí)
- životní styl (makrobiotika, vegetariánství)
- individuální zvyky (oblíbená, neoblíbená jídla)
- reklama
- ekonomická situace (finanční příjmy)
- přírodní prostředí (pěstování potravin - hnojení, chemizace zemědělství)


Alternativní výživové směry

1.Vegetariánská dieta
  • Lakto-ovo-vegetariánská dieta - vyloučení masa, bílé mouky, cukru, obohacuje vejce, mléko, obiloviny, ovoce a zeleninu
  • Demivegetariánská dieta - vyloučení vepřového, hovězího masa, obohacuje ryby, vejce, mléko, obiloviny, ovoce, zeleninu
  • Veganská dieta - vylučují mléko, maso, vejce
  • Vitariánská dieta - obohacuje syrovou rostlinnou stravu, sušenou rostlinnou stravu
  • Fruitariánská dieta - obohacuje pouze ovoce

2. Makrobiotická dieta
  • součást určitého životního stylu
  • důležitá je správná příprava potravin
  • makrobiotická dieta nezná rajčata, papriky, brambory, cukr, mléko
  • obsahuje - denně 3 druhy celozrnných obilnin (50-60%)
- 7 a více druhů zeleniny (20-30%)
- 1-2 druhy mořských řas
- luštěniny (5-10%)
- živočišné produkty - ryby (5-10%)
- ovoce

Poruchy výživy
  • nechutenství - ztráta chuti k jídlu
  • kachexie - chorobná vyhublost, sešlost doprovázená tělesnou slabostí
  • odmítání jídla - aktivní forma nechutenství
  • hyperorexie - nadměrný pocit hladu
  • zvláštní chutě - v těhotenství, při stresu
  • dysfagie - porucha polykání
  • dyspepsie - soubor příznaků, které se vyskytují při poruchách zažívacího traktu
  • říhání
  • pyróza - pálení žáhy
  • nauzea - pocit na zvracení
  • zvracení
  • meteorismus - plynatost, nadýmání
  • flatulence - zvýšený odchod střevních plynů
  • mentální anorexie - úmyslné snižování tělesné hmotnosti
  • mentální bulimie - záchvaty přejídání a následného zvracení

Zásady při podávání jídla
  • každý nemocný musí dostat a jíst jen předepsanou dietu
  • jídlo musí být dostatečně teplé a vhodn upravené
  • jídlo se podává pravidelně, mezi jednotlivými jídly musí být dodržován přiměřený interval:
snídaně 7.30 - 8.00 h
přesnídávka 10.00 h
oběd 12.00 h
svačina 15.00 h
večeře 18.00 h
  • nemocný má mít k dispozici vždy dostatek tekutin
  • sestra, která pracuje s jídlem, si oblékne čistý pracovní plášť nebo zástěru určené k podávání jídla
  • důkladně si umyje ruce, vlasy chrání síťkou nebo čepicí
  • při sebemenším nachlazení chrání ústa rouškou

Zásady správného stravování
  • stolovat se má v klidu
  • jíst u pěkně prostřeného stolu
  • mít pro jídlo vymezenou dobu

Desatero správného stolování

  1. Jíst pestrou, rozmanitou stravu s velkým podílem ovoce a zeleniny
  2. Omezit tuky, potraviny bohaté na cholesterol ( tučné, mastné a mléčné výrobky, vnitřnosti, salámy, smažené pokrmy)
  3. Omezit spotřebu cukru (sladkosti, slazené nápoje)
  4. Nepřisolovat, nejíst slané potraviny (oříšky, chipsy)
  5. Snížit příjem červeného masa, orientovat se na ryby, drůbež
  6. Pít neperlivou vodu, neslazené přírodní minerálky, ředěné džusy
  7. Dát přednost výrobkům z celozrnné mouky
  8. Nejíst pozdě večer (min. 2h před spaním)
  9. Jíst střídmě
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama